
חום הקיץ מציב אתגרים לא פשוטים לכולם אבל על הסוכרתיים להיערך אליו בהתאמה נכונה ולהיערך לחום וללחות הכבדים שכבר מורגשים ביתר שאת.
השפעת החום והלחות על סוכרתיים
מחקרים מצביעים על כך שהחום הכבד מעורר תופעות בריאותיות אצל מטופלי הסוכרת ויתכן שאלה ימצאו את עצמם מתקשים יותר לאזן את רמות הסוכר בדם, שסטיה מהן עלולה להגביר את הסיכון לתשישות חום. לכן, חשוב לסוכרתיים לעקוב ולנטר את רמות הסוכר בדם ואת תופעות הלוואי שיציאה מאיזון מביאה איתה, בעיקר בימי החום הגדול.
כיצד משפיע החום על סוכרתיים?
מעבר לעייפות והיעדר אנרגיה, לחום עלולה להיות השפעה רעה על הגוף. סוכרתיים נוטים להתייבשות מהירה יותר ולעייפות, מתן שתן תכוף יותר, צמא גדול, סחרחורת, כאבי ראש, תחושת יובש בפה ובעיניים.
התייבשות קיצונית יותר יכולה גם להתפתח לצמא רב יותר, שתן כהה יותר, לחץ דם נמוך ודפיקות לב מואצות. אצל חלק מהאנשים ניכרת ירידה ניכרת ברמת ההזעה. על כך נוסף גם הסיכון לעליית רמת הגלוקוזה בדם כתוצאה מהתייבשות, בעיקר אצל סוכרתיים.
בגלל הסיכון לנזקים בכלי דם ובעצבים, עולה גם הסיכון למכת חום, שעלולה לפגוע גם בעצבי בלוטות ההזעה, מה שעלול לפגוע ביכולת הקרור של הגוף על ידי הזיעה.
בנוסף, טמפרטורות גבוהות עלולות לשנות גם את האופן בו הגוף 'משתמש' באינסולין. מזג אוויר חם עלול גם לעוות תוצאות של רמות סוכר גבוהות מדי או נמוכות מדי בדם. לכן, תחילת הקיץ היא הזדמנות להתייעץ עם הצוות הרפואי כיצד להתאים, אם יש צורך, את צריכת האינסולין ואת הפעילות הגופנית האפשרית במזג האוויר הקיצוני.
אסור לשכוח את הלחות
כידוע לשוכני מישור החוף, כשלחות גבוהה מתווספת לחום הגבוה, עומס החום הופך גבוה יותר וגם עבור סוכרתיים האתגר גדול יותר כשחום ולחות מתערבבים להם: הזיעה לא מתאדה כראוי והגוף מתקשה לשמור על רמת סוכר בדם באופן מאוזן.
איך מנהלים את הסוכרת במזג אוויר חם?
כמובן שיש לנו גם עצות פרקטיות שכדאי לסוכרתיים לאמץ בהתנהגות היומיומית בימי הקיץ כדי לשמור על הבריאות. הקריאו את ההוראות הללו לבני המשפחה הסוכרתיים שלצידכם וודאו שהם מבינים ומתרגלים אותם:
• שתו הרבה מים – לטובת הימנעות מהתייבשות. שתו מים בלבד (אפשר לגוון בלימון, נענע, עשבי תיבול אבל לעולם לא משקאות ממותקים למשל כמו ההצעות שיש לנו כאן >>).
• התלבשו נכון – לבשו בגדים קלים ורחוקים מהגוף.
• הימנעו מאלכוהול – אלכוהול מייבש ומגביר את הצורך לתת שתן.
• בדקו את רמות הסוכר באופן תכוף – לפני ואחרי פעילות פיזית.
• חפשו תמיד צל – יוצאים מהבית? הימנעו משמש ישירה.
• נסו להמיר את הפעילות הגופנית לשעות קרירות יותר או לתוך חדרים ממוזגים (למשל עם התרגילים שהצענו לכם כאן >> או כאן >>).
• הכירו את התרופות שלכם – קראו שוב ובריכוז את התוויות הרפואיות שמופיעות עם התרופות שאתם משתמשים בהן.
למה צריך לשים לב במזג אוויר חם ולח וממה להיזהר?
• מכת חום – יש לכך כמה סימנים מקדימים: ירידת לחץ דם, תחושת עילפון, זיעת יתר, סחרחורת, בחילה, כאב ראש, חולשה, קצב דפיקות לב מואץ, חולשת שרירים, עור קר ולח גם כשחם בחוץ. כמובן שלא כל סימפטום כזה מצביע על מכת חום אבל יש לשים לב לריבוי סימנים מהרשימה הזו.
• היפו גליקמיה – מתרחשת כשיש ירידה קיצונית ברמת הסוכר בדם. בקיץ הסיכוי לכך גדל בגלל רגישות חילוף החומרים.
כשזו מתרחשת ייתכן והמטופל בסוכרת יחוש מבולבל או שראייתו תתערפל. ייתכן שיחוש גם חרדה, יזיע, יחווה רעידות ופרפור לבבי.
במקרים קשים ייתכן ואף ייאבד את ההכרה. חשוב שאז יהיה לידו טבליות גלוקוזה או כל אמצעי אחר להעלאת רמת הסוכר.
• היפר גליקמיה – מתרחשת כשרמות הסוכר קיצוניות כלפי מעלה. זה מקרה בו לגוף אין מספיק אינסולין או שאינו משתמש באינסולין כראוי.
מצב זה מתאפיין בעייפות יתר, צמאון יתר, מתן שתן תכוף. אלה אמנם אופייניים גם להתייבשות אבל סימנים אלה מצריכים מדידת סוכר בדם ושתייה מרובה, בכל מקרה.
מתי המצב מסוכן?
אם מגיעים למצבי קיצון כאלה, יש לעצור כל פעילות, לחפש מקום קריר, לשתות הרבה מים ולבדוק את רמת הסוכר בדם. אם הרמה נמוכה, כדאי לצרוך מעט פחמימות, להמתין כרבע שעה ואז לבדוק שוב את רמת הסוכר בדם. אם הרמה נמוכה מדי, כדאי שיהיה לכם אינסולין בסביבה.
יחד עם זאת, אם רמות הסוכר בדם גבוהות באופן קיצוני, אסור להמתין ויש להגיע לבית החולים כדי לא להגיע למצבי קיצון.
בכל מקרה, מומלץ לשאול את הצוות הרפואי המטפל בסוכרתי מה ההנחיות ומהם הערכים המסוכנים עבור כל מטופל באופן פרטני.
שרק נהיה בריאים.