
לפי הערכה, בישראל כ-400 אלף אנשים עם סוכרת מסוג 2 וסביבם עוד מאות אלפי בני משפחה מטפלים, שמסייעים להם, אלא שהסוכרת היא מחלה חמקמקה – זו מחלה שתסמיניה החיצוניים מועטים ומגיעים לרוב רק בשלבים מתקדמים אך השפעתה על מערכות הגוף מרחיקת לכת ולעיתים מביאה למצבים רפואיים משולבים, שמשפיעים על מערכות גופניות שונות כמו לב, כלי דם, כליות, מערכת העצבים, עיניים ועוד. פעמים רבות מטופלי סוכרת מסוג 2 אינם מודעים להשפעות השונות של המחלה על מערכות שונות בגופם ולכן, לא מממשים את הזכויות המגיעות להם.
זכויות מטופלי הסוכרת
למטופלי הסוכרת זכויות במספר מערכות שכאדי להכיר:
• ביטוח לאומי – הביטוח הלאומי מכיר במחלה, והיא מופיעה בתקנות לקביעת אחוזי נכות שנעים מ-0% נכות ועד 100% אחוזי נכות. אחוזי הנכות נקבעים לפי מידת חומרת המחלה (ועל אחוזי נכות נרחיב כאן, בהמשך), הטיפולים ואורח החיים שהיא מחייבת והסיבוכים להם היא גורמת והשפעתם על יכולת ההשתכרות של המטופל או המטופלת.
• מס הכנסה – המתמודדים עם מחלת הסוכרת יהיו זכאים לפטור מתשלום מס הכנסה במידה ודרגת נכותם עולה על 90%. הפטור מתשלום המס יהיה בהתאם לתקרה הקבועה עפ"י חוק.
• חברות הביטוח – בפוליסות חברות הביטוח מעוגנות בפוליסות עבור כיסוי בגין אובדן כושר עבודה. על פי כיסוי זה, אם כושר השתכרותו של המבוטח נפגע עקב מחלת הסוכרת, הוא יהיה זכאי לקבל קצבה חודשית בגובה הסכום הנקוב בפוליסה ושאינו עולה על 75% משכרו הממוצע.
• קרנות פנסיה –פנסיית נכות משולמת לנכים שטרם הגיעו לגיל הפרישה, כאשר בתקופת קבלת הפנסיה הם ממשיכים לצבור את זכויותיהם לפנסיית הזקנה. אם סיבוכי המחלה מוגדרים ניתן לעיתים לממש זכאויות נוספות כמו גמלת שירותים מיוחדים ו/או גמלת סיעוד.
זכאות לקצבת נכות
במסגרת בחינת זכאות לקצבת נכות כללית, נקבעים לחולי סוכרת בוגרים אחוזי נכות רפואית על-ידי ועדה רפואית לנכות כללית.
הנכות הרפואית נקבעת לחולי סוכרת בוגרים הזקוקים לטיפול תרופתי, בהתאם לרשימת הליקויים המפורטת בתקנות הביטוח הלאומי, שהחל מה-1.12.2014 אחוזי הנכות הרפואית לחולי סוכרת נקבעים באופן הבא:
• בסוכרת לא מאוזנת עם סיבוכים נוספים ייקבעו לפחות 65% נכות רפואית, אם אחד מהסיבוכים הוא בשיעור של 30% נכות לפחות או שקיימים לפחות שני סיבוכים בשיעור של 20% נכות רפואית כל אחד.
• עד 50% נכות רפואית תקבע בדרך כלל אם למטופל יש: סוכרת לא מאוזנת ללא סיבוכים נוספים, סוכרת עם סיבוך אחד בשיעור הנמוך מ-30%, סוכרת עם שני סיבוכים ששיעור הנכות בכל אחד מהם נמוך מ-20%.
לזכאות לקצבת נכות, שהיא תנאי כדי שתיקבע דרגת אי כושר, נדרשת נכות רפואית של 60% לפחות, או 40% לפחות כאשר ישנם מספר ליקויים ואחד מהם הוא בשיעור של 25% לפחות, או 50% לפחות לעקרת בית.
אם מטופל סובל ממספר מחלות, שלכל אחד מהם נקבעים אחוזים בנפרד, הנכות הרפואית מחושבת על-פי חישוב משוקלל שלהם.
כדי לקבוע נכות רפואית, הביטוח הלאומי מפעיל ועדות ואוספת מסמכים רפואיים רלוונטיים. אם אדם אינו עומד בתנאים של עד גיל הפרישה, יכול להגיש בקשה לרשות המסים ולהיבדק על-ידי ועדה רפואית לפטור ממס הכנסה.
רוצים לדעת עוד? מומלץ לקרוא היטב את הליך קביעת נכות לחולי סוכרת באתר כל זכות כאן >>