
בני משפחה לסוכרתיים מתכננים ארוחות משפחתיות בתשומת לב רבה במיוחד. הצורך לשמור על ארוחה מאוזנת ומותאמת לסוכרתיים, כדי שיהיו גם הם חלק מהארוחה המשפחתית, מכתיב פעמים רבות את מה שיוגש לשולחן.
בשר, שאינו מכיל פחמימות, נחשב בטוח אבל האם הוא כזה באמת ואם כן, עד כמה? חוקרים בדקו את העניין והמסקנות מעניינות.
מחקרים בודקים
מחקר שהתפרסם ב-2018 במגזין Diabetes Care (כאן >>) מצביע על קשר בין הכנת בשר על האש או בטמפרטורה גבוהה והסיכון להחמרה בסוכרת מסוג 2.
החוקרים גילו שהסיכון לאיבחון בסוכרת עלה אצל נחקרים שאכלו בשר בקר או עוף, שהוכן על האש או בטמפרטורה גבוהה מאד בשיטות כמו צליה עמוקה או בגריל. לא נמצא קשר לכמויות שצרך כל נבדק.
נמצא שבשר שנעשה בשיטות אלה מכיל רמות גבוהות של מרכיבים כימיים שאינם בריאים לאדם.
סוגי הבשר הבריאים פחות
סקירה של מחקרים מ-2015 (כאן >>) גילו קשר חזק בין בשר בקר מעובד כמו בשר מיושן ונקניקיות וסיכון לסוכרת מסוג 2. נהוג לחשוב שרמות גבוהות של שומן רווי בבשר אחראיים לכך ואלה ידועים כם כמעלים גם את הסיכון למחלות דם ולב.
החוקרים, שמצאו בעבר קשר בין השמנת יתר וסוכרת, משערים שיש קשר גם בין בשר, בעיקר בשר בקר, ובין הסיכון לסוכרת.
כמובן, שלא רק בשר גורם לסוכרת, זה בדרך כלל מגיע משילוב של כמה נתונים כמו משקל יתר, היעדר פעילות גופנית, היסטוריה משפחתית, תרופות אחרות ועוד.
אז כמה בשר יכול לאכול אדם עם סוכרת מסוג 2?
הקשר בין בשר לסוכרת מסוג 2 אינו חד משמעי אמנם אבל ההמלצה היא לצרוך ממנו במידה מתונה.
כדאי להעדיף בשר מהסוג הרזה יותר מלכתחילה ולהסיר את עורו של העוף לפני הכנתו. תשומת לב כזו לבטח לא תזיק גם לבני המשפחה והאורחים שאינם סוכרתיים. כמו כן, כדאי להעדיף צורות הכנה כמו אפיה, הכנת תבשילים או הכנה בצליה קלה.