מה עושה רופא או רופאת משפחה לטובים עבורכם? האם מדובר בטיב עבודתם, רמת עדכונם בעולמות הרפואה השונים והיכולת שלהם לתת לכם את העזרה הנחוצה לכם או שמא בכלל ביחס האישי שהם נותנים לכם או לבן המשפחה שלכם?
ובכן, כמו בכל סוגיה בחיים – זה מורכב. רופאי המשפחה, בדרך כלל פנימאים, הם כאלה שהתמחו ברפואת משפחה ולהתמחותם חשיבות רבה בתפקודם ובקידום קהילה בריאה ומטופלים בריאים בתוך קהילתם.
רופאי המשפחה מהווים את קו הטיפול הראשון הרחב ביותר בקהילה. הם אמורים להיות הרופאים האישיים של כל מבוטח בקופות החולים, מנהלי העל של המקרים הרפואיים של כל מטופלת או מטופל בארץ, דמות המוכרת לו ולמשפחתו וכאלה הרואים את תמונת הבריאות של המטופל בתוך משפחתו, סביבתו החברתית ואורח חייו וגם אלהה המלוות אותו שנים רבות.
פעמים רבות, הטיפול מתחיל ומסתיים אצל רופא המשפחה ובמקרים של בעיות ספציפיות הדורשות טיפול של רופא עם מומחיות ספציפית, רופא המשפחה הוא הגורם הממיין ולכן תפקידו אחראי ויכול להיות קריטי עבור מטופליו.
אם אתם בני משפחה מטפלים, שאלו את המטופלים שלצידכם את השאלות שנשאל כאן. אם אתם חשים שהם לא מרוצים מסיבות מוצדקות, גשו איתם לקופת החולים ונסו לבדוק אפשרות להחלפת רופא או רופאת המשפחה שלהם או שפשוט נסו להיפגש עם הרופאים בעצמכם ונסו להבין אם הבעיה אמתית ודורשת טיפול.
תפקידיו של רופא המשפחה:
• ניהול מצבים רפואיים שכיחים – יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב, מחלות ריאות ועוד.
• אבחון וניהול מחלות שכיחות כמו דלקות בדרכי הנשימה, דלקות בדרכי השתן, כאבי גב וכדומה.
• אבחון מהיר וטיפול ראשוני במצבים מסכני חיים.
• איתור ואבחון מצבים רפואיים בסימניהם הראשונים והפניה למומחה המתאים.
• קידום בריאות ורפואה מונעת – ייעוץ לגבי אורח חיים בריא, שינוי הרגלי חיים כמו עישון או השמנת יתר, איתור מחלות בשלב בו עדיין אינן מורגשות וטיפול בהן כבר בשלב זה.
• הפניה נכונה לבדיקות מעבדה, הדמיה, ורופאים בתחומים אחרים.
• ייעוץ והכוונת מטופלים במערכת הרפואית ושמירה על זכויותיהם.
עבור כל אלה על הרופא להיות בעל ידע רחב במצבים רפואיים שונים, להכיר היטב את מטופליו וההיסטוריה שלהם, לדעת לתקשר עם כל חולה על מורכבויותיו, לדעת לפענח תוצאות בדיקות, להכיר חידושים במערכת הרפואה אבל מעל הכל – להבין שכל מטופלת ומטופל הם יותר ממחלה או בעיה רפואית, להכיר בכך שצורת החיים של מטופליהם, חיי המשפחה והקהילה שלהם, הם חלק מהשיקולים שיש לקחת כדי לטפל נכון במצבם הרפואי. טיפול זה עובד לפי מודל הנקרא ביו-פסיכו-חברתי.
רפואת המשפחה מיוחדת בכך שהיא תלויה בקשר שנוצר בין רופא למטופל במשך שנות היכרותם – בבריאות ובחולי. קשר זה צריך לכלול אמון, אכפתיות, אמפתיה, ותקשורת הדדית.
רבים דבקים ברופא או רופאת המשפחה, שאליה או אליו הופנו בקופה לאחר שנפרדו מרופא הילדים בתום ילדותם והקשר עבורם משמעותי ותורם.
מתי אפשר להחליף רופא משפחה?
חשוב לדעת ולהזכיר גם לבני המשפחה שלצידכם שניתן לבקש הפנייה לרופא או רופאה אחרים. לשם כך יש להתייעץ במזכירות קופת החולים. בעידן בו כל התיק הרפואי מעודכן ברשת, הרי שכל רופא או רופאה יוכלו למצוא במחשבים שלהם את כל ההיסטוריה, של כל חולה בקופה, גם אם לא טופל אצלם בעבר ולהמשיך בטיפול רציף.
רופא לחיים
אלה השאלות שעליכם לשאול את עצמכם לגבי השרות שאתם או בני המשפחה שלכם מקבלים בקופת החולים:
• האם רופא.ת המשפחה זמינים לכם?
כמה זמן עובר בין זימון התור לרופא או רופאת משפחה עד קיומו בפועל? זימון תור צריך להיות אפשרי לכל אחד לטובת טיפול רלוונטי בזמן סביר.
• האם יש לכם תקשורת טובה עם רופא.ת המשפחה?
תקשורת טובה, כנות ופתיחות הם המפתח לטיפול נכון בבעיה איתה הגעתם או איתה הגיעו בני המשפחה שלכם. רופאים הם קודם כל בני אדם וכדאי לנהוג איתם בגילוי לב ותקשורת טובה ופתוחה תמיד. רק כך הם יוכלו לתת לכם את השירות הטוב ביותר.
• האם רופא.ת המשפחה מתמצאים בחומר או יודעים עם מי להתייעץ בעת הצורך?
רופאי המשפחה אמורים לטפל בכל התלונות שלכם ולדעת לבדוק למה הן קשורות, להתייעץ במידה ואינם בטוחים ולדעת למי להפנות כדי להמשיך בטיפול. הם אמורים להכיר היטב את מערכת הבריאות המסועפת ולהכיר מחקרים וטיפולים חדשניים. העזרו בהם.
• האם יש לכם אמון ברופא.ת המשפחה?
אתם ובני משפחותיכם צריכים להרגיש נוח לחלוק איתם הכל, בלי בושה, בלי פחד ובלי חשש. הם אמורים להקשיב, להבין ולשאול ולתת לכם את ההרגשה שאצלם אפשר להגיד הכל.
• האם רופא.ת המשפחה עוזרים לכם?
לרופאי המשפחה היכולת לעזור למטופליהם להימנע ממחלות. אבחון מוקדם עשוי למנוע התפרצות והתפשטות מחלות כמו סרטן, סוכרת, התקפי לב ושבץ מוחי. שימו לב שרופאי המשפחה מתשאלים אתכם על אורח החיים, מעודדים אתכם לבצע חיסונים עונתיים ובדיקות שגרתיות שמומלץ לעשות. שאלות אלה מסמנות על מקצוענות, עניין בבריאותכם לאורך זמן ורצון לסייע לכם ולבני משפחותיכם להימנע מבעיות רפואיות עתידיות. העזרו בהם ובידע שלהם וצאו נשכרים.
• האם רופא.ת המשפחה עוזרים לכם מול המערכת הרפואית?
רופאי משפחה אמורים להכיר את כל המערכות העומדות לרשותכם. נתקלתם בבעיה? בקשו מהם לסייע לכם להתנהל בתוך המערכת הרפואית הסבוכה והבירוקרטית.
בהצלחה ובבריאות.