fbpx
טעים כפליים

תזונה לקויה וסוכר

הקשר בין תזונה לקויה וסוכרת מסוג 2

למי שטרם צלל אל עולם הסוכרת, חשוב לדעת כי קיים קשר הדוק בין תזונה למחלת הסוכרת. כלל ראשון בתזונה נכונה לחולי סוכרת הוא שאבחון המחלה לא בהכרח יגרום לפרידה לנצח מפחמימות, וההנאות (המתוקות) הקטנות של החיים. אבל, חולי סוכרת מסוג 2 ובני המשפחה המטפלים צריכים להכיר את המזונות אותם הם צורכים ביומיום, ואת ההשפעה שלהם על רמות הסוכר בגוף.

הסוכרת היא מחלה מטאבולית הפוגעת ביכולת הגוף שלנו לווסת את דרגות הסוכר בדם.               סוכרת סוג 1 נגרמת כתוצאה מהרס תאי הבטא של הלבלב, המסייעים ביצור אינסולין הקולט אליו את הגלוקוז ואחראי על ויסות רמות הסוכר בדם. לעומתה, הלבלב של המתמודדים עם סוכרת מסוג 2 המכונה גם ‘סוכרת שאינה תלויה באינסולין’ (NIDDM), עדיין מייצר אינסולין אך אינו מסוגל לבצע את תפקידו כראוי בעיקר בשל תזונה עתירת פחמימות, השמנת יתר והגורם הגנטי.

תזונה לקויה וסוכרת

החבר’ה הרעים

מחקרים רבים נערכו סביב המזונות המומלצים ואלו הפחות מומלצים, כדי לענות על השאלה – כמה השפעה יש לאוכל שלנו על הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 2.

בשנת 2001 נערך בארה”ב מחקר מקיף וארוך טווח בקרב 5000 נבדקים בגילאי 45-75, במטרה להבין את השפעת המזונות שאנו צורכים על הסיכויים לחלות בסוכרת מסוג 2. תוצאות המחקר העלו כי המזונות המכילים שומן טראנס ושומנים רוויים אחרים, מעלים את הסיכון להתפרצות סוכרת מסוג 2. מנגד הוכח כי צריכת מזונות המכילים שומנים שאינם רוויים, והמופקים מן הצומח ודגים מסוימים, מפחיתים את הסיכון להתפרצות המחלה. לשומן הטראנס פנים רבות, אנו יכולים למצוא אותו במוצרי מזון מעובדים, אבקות מרק המוכרת כל כך בכל ארון תבלינים בישראל, מזונות המכילים שומן נוקשה, גלידות צמחיות וכמובן – צ’יפס מוכן.

כמה ואיך

כמובן שהבחירה במזונות שונים עשויה להשפיע על רמת הסוכר בדם שלנו, אבל מעבר לערכים התזונתיים, גם לתדירות ואופן הצריכה של מרבית המזונות יש לא מעט השפעה. כיוון שהלבלב של חולי סוכרת מסוג 2 אינו עומד בעומס ומתקשה בפינוי הגלוקוז מהדם, ישנה חשיבות רבה למרווחים נכונים בין ארוחה לארוחה. במצב של תפקוד לבלב תקין, מופרש בזמן ארוחה אינסולין הדואג לווסת ולאזן את רמות הסוכר בדם. שיבוש בתהליך הזה, גורם לסוכר לנוע בזרם הדם מבלי להיקלט כראוי או בכלל בתאים, דבר המביא לזינוק ברמות הסוכר. מהצד השני – במצבים של צום ומרווחים גדולים מדי בין ארוחה לארוחה, מדד הסוכר עשוי לצנוח ולהביא למצב של “נפילת סוכר” או בשמו המקצועי – היפוגליקמיה. היפוגליקמיה מתבטאת בין היתר בהזעה, רעב, בלבול ובמצבי קיצון פרכוסים. שני מצבי הקיצון האלו מחזקים את חשיבות התזונה המאוזנת, והמשמעות של ניהול נכון של מחלת הסוכרת מסוג 2 .

חשיבות ה-Caregiver

כ-Caregivers אתם ודאי שואלים את עצמכם לא פעם, איך אתם יכולים לגרום לשינוי לקרות. התשובה היא ללכת לצד בן המשפחה בו אתם תומכים לאורך המסע. תזונה נכונה ושינוי של אורח החיים, הן משימות שקל יותר לבצע בשניים, והתפקיד הזה יכול להיות הזדמנות נפלאה לשינוי גם באורח החיים שלכם, תוך כדי תמיכה בבן המשפחה לניהול נכון של הסוכרת ושינוי באורח החיים.

ארוחות משותפות, עריכת רשימת קניות של מצרכים “ידידותיים” למתמודדים עם סוכרת מסוג 2 הם דוגמא מצוינת לחלק מהפעולות שתוכלו לבצע יחד ובכך לחזק את המוטיבציה והמחויבות לתהליך.

תגיות
הראה עוד

עוד מתכונים לשניים

Close
Close