
שיא הקיץ כאן ואפשר להודות שלא קל איתו – חם (מאד), לח (מאד), מעייף ועל כל זה עוד יש את האיזון הבריאותי שיש לנהל כאן וגם איתו לא קל.
אם עברתם ליד דוכן ירקות ופירות הרי שראיתם את אחד ממראות הקיץ משובבי העין – שפע של ירק ופרי קיצי מסחרר ראש. מה מכל זה בריא יותר? מה עדיף להכניס הביתה ואיך אפשר לנצל את שפע תוצרת הקיץ ועדיין לשמור על תזונה בריאה?
הפעם שאלנו את תום בעבור, מנהלת 'תום מטבח משמח – פשוט, טעים ובריא', שמבשלת ומלמדת לבשל אוכל צמחוני וטבעוני. "פחות אכפת לי מה כל אחד אוכל, חשוב לי שיותר שאנשים יאכלו בבית. במקביל, חשוב לי שזה יהיה אוכל פשוט לעשיה וזמין לכל אחד, בכל מקום. חשוב לי גם שהאוכל יהיה טעים ואני מלמדת לעבוד נכון עם ירקות ועם תיבול. אני מצליחה לעזור לאנשים לעשות שדרוג הדרגתי למטבח ולייעל אותו", היא אמרה בראיון ל-Ynet, כשהסבירה מה מטרת העיסוק שלה.
באתר של בעבור יש המלצות, טיפים, מחשבות ומתכונים לאוכל בריא וטעים. בעבור מעבירה סדנאות בישול בריא ומפעילה בית ספר לבישול בריא עם צוות מבשלות בפריסה ארצית.
שימו לב, ההמלצות כאן הן כלליות ואינן המלצות רפואיות ולכן לסוכרתיים ולטרום סוכרתיים, מומלץ להתייעץ עם צוות רפואי מתמחה – רופא/ה ותזונאי/ת, לפני כל דבר.
– איזה פירות וירקות זמינים וטובים יותר בקיץ?
"כשמדובר על פירות, העדיפו ענבים, אבטיח, נקטרינות, אפרסקים ושזיפים. בירקות, העדיפו את כל הסולניים- עגבניות, תפוחי אדמה, חצילים, פלפלים וגם דלועים – מלפפון, דלעות לסוגיהן, קישוא ותירס".
בעבור מסבירה ש"מומלץ לצרוך פירות עם מזון בו יש שומן ו/או דגנים מלאים, כדי להאט את ספיגת הסוכר".
– פירות קיץ – מה כדאי להעדיף כשצורכים פירות – לאכול אותם קרים או בטמפרטורת החדר? איזה מהם עתירי סוכר ואיזה פחות?
"תלוי את מי שואלים", אומרת בעבור, "הרפואה הסינית תגיד שזה תלוי במזג של אדם. מי שצריך "קירור" שיאכל קר וההפך. אני חושבת שהדבר הכי חשוב הוא לשים לב מה עושה לנו טוב – אם אבטיח קר עושה לכם כאב בטן או רתיעה פיזית כלשהי, עדיף לא לאכול אותו ישר מהמקרר. אם אפרסק בטמפרטורת החדר לא עושה לי חשק, אין צורך להכריח את עצמנו. נסו לשמור על קשר לתגובות הפיזיות שלכם למאכלים ולשים לב למה עושה לכם פחות או יותר טוב".
– עם איזה ירקות כדאי לעבוד בקיץ על הכנת תבשילים קלים וקרים כמו מרקים / קציצות / סלטים? יש עוד רעיונות?
"תמיד שווה לעבוד עם ירקות עונתיים כי הם יותר טעימים וגם יותר זולים", היא אומרת ומתייחסת למחיר הגבוה של ירקות ופירות בשווקים. "אני אוהבת להכין מרק עגבניות קרות (הנה המתכון של תום לגספאצ'ו >> ) זה מרענן וממלא. גם סלטי אנטיפסטי על בסיס קטניות או דגנים מלאים עם דלעת, קישוא, ופלפל צלויים בתנור – זה גם משביע, גם מגוון וגם טעים. אפשר להכין גם קציצות דלועים שונות, לאפות אותן בתנור (קבלו מתכון לקציצות דלורית ומרווה >>) , וגם קציצות חציל עם סלסת עגבניות לצידן (הנה המתכון >>)".
קיץ טעים ובריא לכולנו.