סביב מחלת הסוכרת קיימים לא מעט מיתוסים שאולי הגיע הזמן לנפץ אבל לפני הכל – שם המחלה: סוכרת או סכרת ?
ובכן, הדרך התקנית לכתוב סוכרת היא סֻכֶּרֶת וללא ניקוד – סוכרת. מקור השם הוא כמובן במילה סוכר שאליה נוסף משקל פַּעֶלֶת כיאה לשמות אחרים של מחלות בעברית כגון: אדמת, חצבת וכו'.
אכילה מרובה של סוכר גורמת לסוכרת.
לא מדויק. למחלת הסכרת גורמים רבים, אך אכילת סוכר לבדה אינה מהווה גורם מכריע בהתפרצות למחלה. סוכרת מסוג 2 נובעת מקושי של הלבלב לייצר אינסולין, מה שמקשה על קליטת הגלוקוז בתאים. הקושי של הלבלב לייצר אינסולין אינו נגרם מאכילת סוכר, אך וודאי שצריכת סוכר בצורותיו השונות 'מכבידה' על פעילות הלבלב ותורמת לעלייה ניכרת של רמות הגלוקוז בדם.
תרופות לסוכרת מאפשרות לחולי סכרת לאכול מה שמתחשק להם
לא נכון. טיפול תרופתי הניתן לחולי סכרת, נועד לסייע בוויסות ואיזון רמות הסוכר בדם. צריכה לא מבוקרת של פחמימות ריקות, מזון מעובד, בשר שומני ועוד עשויה לפגוע ביכולת של הטיפול התרופתי לווסת את כמות הסוכר בדם.
לחולי סוכרת עדיף תמיד לבחור במוצר הנושא את הכותרת "דיאטטי"
לא נכון. חלק מהתפקיד שלהם כ – Caregivers הוא להכיר את 'הטובים והרעים' בתזונה של חולי סכרת. כדי להכיר המוצרים שעל המדף בסופר, וכדי להבין מי מהם נכון יותר עבור חולי סוכרת, ומי פחות חשוב להבחין בין שני סוגי ערכים תזונתיים: ערך קלורי וערך גליקמי. הערך הגליקמי הוא הדירוג שנקבע לפחמימה בהתאם להשפעה שלה על רמת הסוכר בדם. ככל שהפחמימה מתפרקת מהר יותר, כך הערך הגילקמי שלה גבוה יותר והיא איננה מומלצת לחולי סוכרת. מוצרים בעלי ערך גליקמי נמוך, עדיפים יותר עבור חולי סכרת, שכן ההשפעה שלהם על רמות הסוכר בדם איטית יותר. לסיכום: על המדף קיימים לא מעט מוצרים בעלי ערך קלורי נמוך אך ערך גליקמי גבוה, לכן הבחירה במזון בעל התו "דיאטטי", לא בהכרח תהיה נכונה.
אם הייתה לי סוכרת הייתי מרגיש
לא נכון. תסמינים כמו עייפות, גרד באיבר המין, טשטוש ראייה ועוד, מופיעים של מחלת הסכרת מופיעים רק כאשר ערכי הסוכר בדם גבוהים מאוד. זו הסיבה שבדיקות דם תקופתיות הן קריטיות לצורך אבחון מוקדם של מחלת הסוכרת. ככל שהאבחון יתרחש מוקדם יותר, כך הסיכוי לשלוט בסוכרת ולמנוע סיבוכים יהיה גדול יותר.
לחולי סוכרת אסור להתאמן בחדר כושר
לא נכון. פעילות גופנית מבוקרת היא המפתח לניהול נכון של מחלת הסכרת, ושליטה על רמות הסוגר בדם. חולי סוכרת יכולים להתאמן בחדר כושר בהתאם להנחיות הרופא, ורצוי בליווי של מאמני כושר מוסמכים. בכל הארץ פועלות קבוצות ספורט שונות, וחוגים המקיימים פעילות ספורטיבית מבוקרת ומתואמת לחולי סוכרת. לאיתור קבוצת ספורט למתמודדים עם סכרת באזור המגורים שלכם היכנסו לכאן