
בפוסט שהתפרסם לאחרונה בבלוג הבריאות "ריאה ירוקה" באתר "הארץ", פרסם ד"ר אביעד הדר (מטעם " זווית, סוכנות ידיעות למדע וסביבה") תוצאות של מחקר שנערך באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע ונוגע להשפעת השהיה בבית על רמות הסוכר בדם.
המחקר, שהחל הרבה לפני פרוץ הקורונה, התמקד בהשפעות של שהות ממושכת בבית בגלל גלי החום הפוקדים את ישראל על רמת איזון הסוכרת בדם אצל סוכרתיים (סוכרת סוג 2). בעקבות הסגרים התכופים של השנה האחרונה, שאילצו את כולנו לשבת יותר בבית, הפכו מסקנות המחקר לרלוונטיות ביותר עבור חלק ניכר באוכלוסייה (בישראל מטופלים לסוכרת כ-8.4% מהאוכלוסייה – 8.8% מהגברים ו-8% מהנשים).
בעבר נערכו מחקרים בתחום שבדקו מטופלים שמתגוררים במדינות עם אקלים קר יחסית אבל המחקר הישראלי החדש, שפורסם בתחילת דצמבר בכתב העת הרפואי Primary Care Diabetes, מראה שגם אקלים חם משפיע לרעה על איזון סוכרת, וההסבר שהוא נותן לכך לא בהכרח קשור בקור ובזיהומים.
במחקר, אותו הוביל ד"ר אלון רפאל בהנחיית ראשת חטיבת בריאות בקהילה, פרופ' איה בידרמן, ופרופ' מיכאל פריגר מהמחלקה לבריאות הציבור ונערך בקרב חולים ממחוז הדרום, נבחנו בדיקות המוגלובין מסוכרר (HbA1c מדד לרמות הסוכר בדם בחודשים שקדמו לבדיקה) של כ-2,800 חולי סוכרת במשך כ-11 שנה. סה"כ נערכו כ-60 אלף בדיקות.
המדענים גילו, שבישראל יש חוסר איזון ברמת הסוכר בדם לא רק אחרי החורף אלא גם אחרי הקיץ. מכך, הסיקו, שהאקלים אינו המשפיע המרכזי על ערכי הסוכר אלא התנהלות המטופלים, ברמות הפעילות הגופנית והתנהלות התזונה שלהם בעונות אלה.
"בחודשי הקיץ, כשחם ביום ובלילה, אנשים בישראל נמנעים מפעילות גופנית והתוצאה ניכרת בערכי הסוכר שלהם – גם של חולי הסוכרת הממושמעים ביותר. אם זו התוצאה עבור חולים בעלי היענות גבוהה לשמירה וטיפול, סביר כי התופעה רחבה ואף קיצונית יותר אצל חולי סוכרת אחרים. המחקר צריך להדליק נורות אזהרה לחולי סוכרת, במיוחד בתקופה זו", אמר ד"ר אלון רפאל, רופא ילדים בבית החולים שערי צדק.
מה בין הקיץ, החורף והקורונה?
הסגרים והשמירה על ריחוק חברתי כמו השתייכות הסוכרתיים לקבוצת סיכון, עשויים להיות בעלי השפעה על רמת הפעילות של מטופלי סוכרת.
המחקר החדש התקבל בעניין רב בקרב חוקרים ומומחים בתחום, והחוקרים הישראלים כבר הוזמנו להרצאה בכנס הבינלאומי היוקרתי למדעי הסביבה בפריז (ICGE 2021). הסיבה לעניין היא שגם במדינות קרות יחסית חווים את משבר האקלים של השנים האחורנות, שמביא איתו גם גלי חום קיצוניים.
"זו הפעם הראשונה שבה נמצא קשר ישיר עם השפעה שלילית בין מזג אוויר חם לחולי סוכרת", אומר רפאל, "אירופה מתמודדת לאחרונה בכל קיץ עם גלי חום קיצונים שלא נראו כמותם עד כה, והבנת ההשפעות שלהם על חולי סוכרת היא חשובה מאוד. בנוסף, כחלק מהמאבק העולמי במשבר האקלים, להבנת השפעת ההתחממות על מאות מיליוני חולי סוכרת – יש משמעות רפואית וכלכלית רבה. המחקר צריך להוביל להכרה בכך שהקשר בין מזג האוויר לסוכרת קיים גם באקלים שלנו ושחולי סוכרת והרופאים האמונים על איזון הסוכרת צריכים להתייחס לכך. בנוסף, כעת ברור שלחוסר יציאה מהבית, מכל סיבה שלא תהיה (גשם, חום או סגר) – יש משמעות רבה לאיזון הסוכר. עלינו לדאוג להמשך פעילות גופנית ולתזונה מאוזנת – לא משנה באילו נסיבות".
גם לבני המשפחה המטפלים תפקיד קריטי ביציאה של המטופל בסוכרת אל מחוץ לבית. חשוב שבני המשפה, התומכים והמטפלים, יעודדו יציאה החוצה, ימשכו אחריהם את המטופל, רצוי על ידי אימון משותף. זו הזדמנות להרוויח בריאות פיזית ועל הדרך ליהנות מזמן איכות וזמן לליבון עניינים, באווירה דינמית ותוך צבירת חוויות משותפות. הרווח יהיה כפול – למטופל אך גם למטפל ומה יותר טוב מזה?
מקור הכתבה ב"הארץ" כאן >>
פרסום המחקר המקורי >>
לאתר זווית >>