מחקר שנערך לאחרונה, בהובלת חוקרים מאוניברסיטת בירמינגהם בבריטניה, עשה שימוש בחדשנות טכנולוגית, שנועדה לגלות מידע נוסף על מולקולת מפתח חדשה, שעשויה להשפיע על הטיפול במחלות מטאבוליות.
הצוות החוקר התמקד בהבחנה מעמיקה יותר של מולקולה, הרצפטור GLP1R – מוליך חלבוני, שנמצא בתאים יחודיים – תאי בתא – בלבלב ובתאי מוח, שמייצרים אינסולין.
מה הוא עושה?
GLP1R עשוי לאזן את רמת הסוכר בדם על ידי גירוי התאים המיוחדים ובכך לגרום להם לייצר יותר אינסולין. כזכור, אינסולין הוא ההורמון המשחק תפקיד מרכזי בהסדרת הסוכר בדם ולקויות ביצור האינסולין הן המאפיין העיקרי של סוכרת מסוג 2.
גילוי זה הביא לעניין הרב שגרמה המולקולה ולהפיכתה למטרה בטיפול בסוכרת. יחד עם זאת, עד עתה, מאפיינים רבים של ה- GLP1Rנותרו לא ברורים בגלל גודלו הזעיר של הרצפטור, שמקשה על זיהויו.
מחקר המשך
כעת, במחקר ההמשך, צוות מאוניברסיטת בירמניגהם, בעזרת צוותים ממכונים שונים בעולם, השתמשו במיקרוסקופים חדשניים ומשוכללים כדי ללמוד יותר על הרצפטור היחודי והקטנטן.
במחקר שלהם השתמשו במיקרוסקופ מדויק במיוחד יחד עם מעקב מולקולרי מתקדם. את השיטות שלהם תעדו במגזין Nature Communications.
הם גילו היכן בדיוק ממוקמים הרצפטורים הללו ואיך הם שולחים בדיוק רב סימון מולקולרי. "המחקר שלנו איפשר לזהות ויזואלית וביתר פרוט את רצפטור המפתח", ציין פרופ' דיוויד האדסון מאוניברסיטת בירמינגהם. "אנחנו מאמינים שפריצת הדרך הזו תאפשר לנו להבין כיצד ה-GLP1R מתפקד ומופץ. גם אם זה לא ישפיע מיידית על הטיפול בחולי הסוכרת, זה ישפיע על הדרך בה יעוצבו תרופות העתיד", הוא סיכם.
מקור הכתבה כאן >>
רצפטור – קולטן. קולטן הוא חלבון המצוי על קרום תא או בציטופלסמה, שאליו נקשר הליגנד . תפקיד הקולטן הוא לקבל את המידע שמגיע מחוץ לתא, באמצעות הלינגד, וכך לאפשר לתא לפעול בהתאם למידע זה.