
ספורט הוא אחד הגורמים המסייעים ביותר לאיזון רמות הסוכר בדם. בנוסף, ספורט מסייע עד מאד בחיזוק סיבולת לב ריאה, מחזק את צפיפות העצם ובכלל, מעלה אנדורפינים ובכך משפר את מצב הרוח ועל הדרך, משפר כושר וגמישות ושורף קלוריות. אם עדיין לא התחלתם להתעמל, התחילו עכשיו. זה רק יעשה לכם טוב.
לאחרונה פורסם בכתב העת Diabetologia מחקר שנערך על ידי מדענים הקשורים למכון מרי מקילופ למחקר הבריאות באוניברסיטה הקתולית האוסטרלית בפיצרוי שבאוסטרליה. במסגרת הניסוי נערך פיקוח על תזונתם של הנסיינים תוך כדי שינוי תדיר של הזמנים שבהם התעמלו.
לטובת הניסוי גויסו 24 גברים אוסטרלים בעלי משקל עודף, שרוב חייהם עוברים עליהם בישיבה, שהתנדבו לניסוי. בהתחלה בדקו את הכושר הגופני שלהם, רמת הכולסטרול, הסוכר בדמם והיבטי בריאות אחרים כמו הרגלי האכילה שלהם.
המתנדבים אכלו במשך חמישה ימים מאכלים עתירי שומן שהוכנו להם ועברו בדיקות נוספות במעבדה.
הם חולקו לשלוש קבוצות: אחת תרגלה ספורט בכל יום ב-6:30 בבוקר, השנייה ב-18:30 בערב והשלישית היתה קבוצת ביקורת שלא עשתה תרגילי כושר כלל.
במסגרת התרגילים הם עשו אינטרוולים קצרים ואינטנסיביים על אופני כושר ביום אחד, ולמחרת תרגילים ארוכים יותר.
לאחר מכן, החוקרים חזרו וערכו את הבדיקות המקוריות. התוצאות היו מטרידות: אחרי חמישה ימים של אכילת מאכלים שומניים, נרשמה עלייה בכולסטרול של חברי קבוצת הביקורת שלא עשו כושר, בעיקר ה-LDL שהוא הסוג הגרוע ביותר. בדם שלהם נראו גם רמות משתנות של מולקולות שונות הקשורות לבעיות בחילוף החומרים ובמערכת הלב וכלי הדם, ממצאים שהעידו על סכנה גוברת למחלת לב.
בקרב הקבוצה שביצעה את התרגול בבוקר נראו תוצאות דומות – עלייה ברמת הכולסטרול וממצאים מדאיגים בדם. לעומת זאת, בקרב מתרגלי הערב התרגילים שיפרו את ההשפעה הרעה של התזונה עתירת השומן. אצלם נרשמו רמות כולסטרול נמוכות יותר ושיפור במערכות הלב וכלי הדם. למרבה ההפתעה, רמת הסוכר בדם אצל מתרגלי הערב היתה נמוכה בהשוואה לחברי הקבוצות האחרות גם בזמן השינה.
מה הסיבות לכך?
הרקמות בגוף האדם מכילות "שעון מולקולרי", שמווסת מערכות כמו רעב, פעילות הלב, טמפרטורת הגוף, שינה, שינוי ברמות הסוכר בדם, חוזק השרירים, חלוקת התאים, פעילות אנרגטית ועוד.
פעילותם המלאה של השעונים הפנימיים האלה הן עדיין תעלומה, אבל מדענים יודעים שהשעונים "מכיילים" את עצמם מחדש לפי אותות מהגוף ומחוצה לו. הם מסונכרנים עם אור ושינה, אך גם מתאימים את עצמם למועד הארוחות.
רוב המדענים מאמינים שגם תזמון התרגילים מווסת את השעונים הפנימיים, אף שמחקרים בנושא לא הראו בעבר תוצאות עקביות.
המסקנות
מחקרים שנערכו לאחרונה מראים שפעילות גופנית אינטנסיבית שנעשית בשעה מוקדמת פוגעת באיזון הסוכר בדם, ושאותם תרגילים שנעשים בשעה מאוחרת יותר מסייעים בוויסות הסוכר בדם ומשפרים את בריאות חילוף החומרים, שעשויה להועיל במיוחד ללב ולשליטה בסוכרת. המחקר הנוכחי שונה מקודמיו בכך שהפעם נבדקו גם מזונות שנצרכו במקביל לפעילות הספורטיבית.
מחקר זה מוסיף לראיות שהולכות ומתרבות שלפיהן שעת ההתעמלות חשובה וככל שהיא נעשית מאוחר יותר, השפעתה הבריאותית לטובה, גדולה יותר.
עוד כתבות בנושא:
רופאים באירופה יחלקו מרשמים לפעילות גופנית >>
לגברים עם סיכון לסוכרת עדיף להתאמן אחר הצהריים >>