אם אתם מטפלים בבני משפחה, אתם כנראה מכירים את העול, הקושי, הלחץ, המתח, הבדידות והמועקה שמלווים אתכם לכל מקום אליו אתם הולכים.
אף על פי שבמעשה מושקעת אהבה, מסירות ואחריות של בן המשפחה המטפל, התהליך עלול לגבות מחירים בהווה וגם בעתיד מהמטפל ומי שקרוב אליו – הזמן הנגרע מזמן המשפחה הגרעינית, הדחיסות הגלומה בניהול חיים של ילדים ושל הורים גם יחד, הקושי בניהול קריירה סדירה וחוסר היכולת להתרכז בכל מטרה שאינה שמירה על שלומו של המטופל. ועדיין לא דיברנו על העול הכלכלי ועל הקושי הנפשי הכרוך בלצפות בקרוב אהוב במצוקה.
אנחנו רוצים להציע אפשרות מקלה, סיטואציה מנחמת ואפשרות שהחיים הללו יכולים להיות קלים יותר, למרות המצב, שאינו פשוט מלכתחילה ואנחנו נסמכים כאן על עובדות; מחקר, שנעשה לאחרונה על ידי ג'וינט-אשל ומכון ERI, בדק את השפעת הקורונה על בני ה- 65+ בישראל, בשגרת קורונה, על ידי בחינת הגורמים המתווכים והמסייעים, מחוץ למשפחה, בסיוע חומרי, חברתי ופיזי ולמי ולכמה מהם אין על מי להישען.
המחקר ותוצאותיו, בגרסה המלאה כאן >>
קשה לכם לשחרר? כדאי שתנסו בכל זאת
למה כדאי שתשתדלו לתת לאחרים לסייע בטיפול?
• מפני שניתן להקל על העומס המוטל על המשפחה ועליכם.
• מפני שמעשה זה יעודד את עצמאותו המקסימלית של המטופל ויהפוך את חייו לבעלי ערך.
• מפני שזה יסייע בהתמודדות שלכם, כמטפלים, עם רגשות האשם כלפי המטופלים/ בני המשפחה הגרעינית/ כלפי עצמכם על כל מה שאינכם מסוגלים להגיע אליו כי הלו"ז שלכם הפך למטורף למדיי מפני שביממה יש 24 שעות, אחרי הכל.
כדאי וחשוב להכיר את כל מי שיכול לעזור לכם. אין טעם להפוך לקדושים מעונים כי בסופו של דבר, אף אחד לא ירוויח אם אתם תתמוטטו.
כך תזהו את מקורות התמיכה העומדים לעזרתכם
המחקר מבקש לזהות אצל המטופלים המבוגרים מי הם מעגליהם החברתיים, עם מי הם נפגשים, מי מייעץ להם, מי בעל סמכות בעיניהם, היכן הם צורכים מידע ותמיכה ומה הם מקורותיהם הכלכליים.
בסקר נמצא, שלמעגל המשפחתי והקהילתי יש תפקיד חשוב מאוד בקשר עם מבוגרים. אמנם המשפחה היא הגורם המשמעותי ביותר עליו הם מעידים אבל מקום מפתיע ניתן, מייד אחרי המשפחה, לקופת החולים ולגורמים אחרים בקהילה בה הם חיים – שכנים, מתנדבים, מתנ"ס ועוד. חמישית מהזקנים מעידים שאין להם למי לפנות לעזרה.
ואלה מסקנות הסקר. כדאי להפנים ממנו את האפשרויות השונות לעזרה מול מטופל מבוגר, מעשה שלא יהיה רק יעיל ברמה הפרקטית אלא גם יעניק למטפל ולמטופל אפשרות להיות עצמאים יותר ורגועים יותר:
בראש גורמי התמיכה למבוגר עומדת המשפחה, במקרים רבים היא הגורם היחיד עליו מסתמך הזקן לסיוע, ובכך גם גלומה חולשתה. הסקר קובע שחשוב לתת למשפחות המטפלות כלים לספק סיוע רב-תחומי לזקנים בעת משבר, ובפרט את הידע לגבי מנגנוני הסיוע הפורמאליים הזמינים – סיוע כלכלי ומוקדי מידע וייעוץ למטופל ולבני המשפחה – קופ"ח, בתי חולים, בנקים, ביטוח לאומי, עמותות, חברות סיעוד וכו'.
הגורם הפורמאלי המשמעותי ביותר לסיוע בעיני הזקן הן קופות החולים – אשר יותר משליש מהזקנים מסתמכים עליהן כמוקד לסיוע במגוון תחומים הפורצים את גבולות תפקידיהן המוגדרים כולל סיוע רגשי, מידע וייעוץ.