
על פי מחקר שפורסם בדצמבר 2020, גברים שנמצאים בסיכון גבוה לסוכרת סוג 2 ישפרו את מצבם, וגם יחזקו את לחץ הדם ומשקלם העודף, אם יעדיפו אימון בשעות אחר הצהריים על אימון בשעות מוקדמות יותר. המחקר שפורסם בניו יורק טיימס, תורגם ופורסם ב"הארץ".
מחקרים שנעשו בעבר בבני אדם ובבעלי חיים הראו שבכל רקמה בגופנו יש שעון פנימי מולקולרי שמושפע משעות היממה על ידי חשיפה לאור, למזון ולשינה. אותם "שעונים" מסייעים לתאים להתאזן מבחינת טמפרטורה, רמה הורמונלית, רמת סוכרים, לחץ הדם ועוד, בעת החלוקה ולבצע את המטלות הביולוגיות שלהם. לכן, שינויים כמו הפרעות או אי סדירות בשינה, אכילה שלא בשעות קבועות, עלולים לפגוע בבעיות המטבוליות ולהביא להשמנה ולסוכרת מסוג 2.
במחקר מ-2019 על גברים עם סוכרת סוג 2, נמצא שאימונים מאומצים בשעות אחר הצהריים במשך שבועיים, שיפר את רמת הסוכר בדם. אותם אימונים בבוקר גרמו לרמות הסוכר בדם לעלות בצורה מאוד לא בריאה.
במרכז הרפואי של אוניברסיטת מאסטריכט שבהולנד קראו את המחקר הזה. החוקרים שם בדקו בעבר השפעה של אימונים מתונים על אנשים עם סוכרת סוג 2. לאחר שראו את המחקר מ-2019 החליטו לבדוק את השפעת שעות האימון על אנשים אלה.
הם השוו את תוצאות המחקר, שביצעו בעבר, בו ביקשו מגברים מבוגרים, טרום סוכרתיים או בעלי סיכון, לרכוב במעבדה על אופניים נייחים באופן רציף, במשך 12 שבועות. הם עקבו אחר מצבם המטבולי ואת שעות פעילותם.
הם השוו בין קבוצות גברים שהתאמנו בין השעות 8:00-10:00 בבוקר לאלה שהתאמנו בין השעות 15:00-18:00 אחר הצהריים. הם הראו שאלה שהתאמנו אחר הצהריים הראו רגישות גבוהה בהרבה לאינסולין ולכן שלטו טוב יותר על רמות הסוכר בדם. הם גם איבדו יותר שומן באזור הבטן.
במחקר, שהתפרסם ב–Physiological Reports, השתתפו רק גברים. המטבוליזם של הנשים עלול להגיב בצורה שונה.
החוקרים משערים שיש הבדלים בין סוג האוכל שנאכל על ידי אותם גברים לפני השינה ול"כיוונון" אותו שעון פנימי של התאים.
בעתיד יחקרו שם האם תזמון ארוחות הצהריים והערב אחראיות לתוצאות והאם אימוני הערב טובים לסוכרת אך עלולים לשבש את שעות השינה. ההנחה הנוכחית שלהם, כבר עכשיו, היא שאימונים יצטרכו להיות מותאמים לשעות הארוחות ולתכולתן. אימונים, אם מתמידים בהם, מומלצים בכל מקרה למצב הסוכרת.
הכתבה ב"הארץ" >>
הכתבה בני יורק טיימס של גרטשן ריינולדס >>
המחקר >>