שפע המוצרים על המדפים מסחרר ממש. פעם, זוכרים עוד הוותיקים שבינינו, מכולת שכונתית קטנה הכילה מספר מוצרים מצומצם ולידה היה הירקן והקצב השכונתי. כולם אכלו מגוון מועט של מנות ובשלנים טובים נבחנו בווירטואוזיות שהפגינו מול המספר המוגבל של חומרי הגלם.
היום יש שפע עצום ממש. כניסה לסופרמרקט משולה למסע בארץ פלאות שופעת של אוצרות. חלק מהיצע שוק המזון הוא מזון מוכן, בשר מעובד וארוז, תבשילים מוכנים, חטיפים והרבה מהם מתוקים ומלוחים, עם הרבה תוספות של חומרי שימור וצבע, ששומרים על האוכל המוכן זמן רב במצב שמצריך רק חימום קצר והגשה.
זה קל כל כך – לאסוף אריזה, להכניס למקרר או לארון ובזמן אמיתי, לשלוף, לחמם ולהגיש. זה קל כל כך וטעים כל כך, בדרך כלל בגלל חומרי טעם ותבלינים שמדגישים טעמים וטקסטורות נעימות בפה. אבל כמו תמיד, לקלות והנוחות הזו יש מחיר, מחיר תעשייתי כבד מדי.
לחץ דם, שומנים וכבד שומני
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה ופורסם בכתב העת לרפואת כבד Liver International, הוכיח שצריכה מוגברת של אוכל מעובד, מעלה את הסיכון לפיתוח יתר לחץ דם ועודף שומנים בדם ולהחמרה של מחלת הכבד השומני.
המחקר בדק את הקשר בין מזון מעובד, רמות שומנים והנזק הנגרם מהם לכבד. ערכו אותו פרופ' שירה זלבר-שגיא, ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה; הדוקטורנטית דנה איבנקובסקי-וכקמן מאוניברסיטת חיפה; פרופ' רויטל קריב, פרופ' אורן שיבולת, ד"ר נעמי פליס-איסקוב וד"ר מוריאל ווב מהמרכז הרפואי תל אביב; ופרופ' איתי בנטוב מאוניברסיטת וושינגטון. השתתפו בו 789 נבדקים, גברים ונשים, ש-39% מהם אובחנו כסובלים מכבד שומני.
מהתוצאות שעלו בבדיקות, נמצא כי לאנשים שצורכים הרבה מזון אולטרה-מעובד יש סיכוי גבוה של פי 1.5 לסבול מיתר לחץ דם, מעודף שומנים בדם ומרמה נמוכה של "הכולסטרול הטוב" (HDL).
עוד מצאו, שהיא מעלה בכמעט פי שניים את הסיכוי ללקות בתסמונת מטבולית, המשלבת לפחות שלושה מהמצבים הבאים: רמות סוכר גבוהות בדם, השמנה בטנית, רמות גבוהות של שומנים בדם, יתר לחץ דם ורמות נמוכות של הכולסטרול הטוב.
הקשיבו לחוקרים
"תוצאות המחקר מצטרפות למחקרים נוספים שנערכו בעבר, שבהם נמצא כי קיים קשר בין מזון אולטרה-מעובד להשמנה ולהתפתחות של סרטן, סוכרת ומחלות לב", אמרה ראש צוות החוקרים, פרופ' זלבר-שגיא. "התוצאות מחזקות את חשיבות הצריכה של מזון ביתי ומזונות שאינם מעובדים או מעובדים באופן מינימלי כמו ירקות, פירות, גרעינים, אגוזים, קטניות, מוצרי חלב לא ממותקים, דגים, עוף ובשר בקר לא מעובד".
עוד אמרה פרופ' זלבר-שגיא: "אכילה מרובה של מזון שעתיר בסוכר גורמת לאכילת יתר של פרוקטוז, שמעודד כבד שומני ואף כבד שומני דלקתי. המזון האולטרה-מעובד בעייתי גם מבחינת החומרים שמוסיפים לו, כגון חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וצבעי מאכל. נראה שחומרים אלו משפיעים לרעה על אוכלוסיית החיידקים במעי.
"אחד מסוגי הסוכר הנכללים במזונות אולטרה-מעובדים הוא סירופ תירס עתיר פרוקטוז, שיש לו השפעה מזיקה על הכבד. מכיוון שהמזון האולטרה-מעובד הוא בדרך כלל טעים וממכר, אנחנו אוכלים ממנו יותר ממה שאנחנו צריכים, ואכילה עודפת זו תורמת גם להשמנה".
החוקרים קראו להמעטה באכילה של מאפים ארוזים, חטיפים למיניהם, מעדני חלב ממותקים, בשר מעובד ושתייה מתוקה. הם קראו לצרוך מזון טרי, לבשל בבית ולאכול יותר ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים.