
מה הקשר בין שיבולת ושועל ומי בכלל המציא את השם? ובכן, אף אחד לא באמת יודע באופן חד משמעי. מצד שני, רבים מהללים את תכונותיו הקולינריות של הדגן אז החלטנו לבדוק אם הוא טוב או רע לסוכרתיים.
יש הטוענים שמקור שמו של הדגן בצורתו של גרעין הצמח, שמזכיר את אוזן השועל ואחרים מצביעים על חיבתם של שועלים להתחכך בצמח זה. השערה נוספת היא השם ניתן בעקבות מראה של השיבולת המזכיר את זנב השועל (ע"פ פירוש רש"י על תלמוד בבלי מסכת פסחים דף לה).
מה יש בשיבולת השועל? מייחסים לה יכולת להוריד את רמת הכולסטרול בדםלמנוע סוכרת וסרטנים מסוגים שונים ולהזנת העור. שיבולת שועל נחשבת פחמימה מורכבת, עשירה בסיבים תזונתיים ושילוב שלה עם מנהת חלבון או שומן תשנה את קצב ומידת העליה של סוכר בדם לאחר אכילתה.
שני סוגים של שיבולת שועל ניתן למצוא בארץ:
• משוטחת – השיבולת העבה עוברת אידוי והשטחה ללא חיתוך ולפיכך הפתיתים עבים יותר, לרוב דורשים זמן בישול רב יותר. מתאימים יותר לעוגיות, גרנולה, מרקים, הכנת תערובות.
• קוואקר – הפתיתים עוברים תהליך של אידוי, שיטוח, חיתוך ולבסוף תהליך בישול/אידוי נוסף לפני הייבוש. נקראים גם "אינסטנט" מה שמקצר את זמן ההכנה כך שניתן להשרות במים/חלב חם או להוסיף ליוגורט/פשטידות ללא צורך בנוזל נוסף.
ערכם התזונתי של שני הסוגים דומה אבל מבחינת רמת הסוכר בדם – הנושא לשמו התכנסנו כאן – לצורך עיכול השיבולת המשוטחת שלא עברה תהליך עיבוד נוסף, יידרש יותר זמן לפירוק במערכת העיכול מה שיתבטא בקצב עליית הסוכר לעומת האינסטנט.
בעד שיבולת שועל לסוכרתיים
• עשוי לאזן את רמת הסוכר בדם, תודות לרמות הגבוהות של הסיבים התזונתיים וערך גיקמי נמוך.
• תכולת סיבים גבוהה, הטובה למחלות לב ועשויה להפחית את רמת הכולסטרול.
• עשוי למנוע הזרקת אינסולין בארוחה עשירה בפחמימות.
• בישולה קל, מהיר ונוח.
• ריבוי הסיבים מחזק את תחושת השובע לאורך זמן ועוזר בהנחלת הרגלי תזונה בריאים וירידה במשקל.
• עוזר בפעולות עיכול.
• עשיר בערכים אנרגטיים.
נגד שיבולת שועל לסוכרתיים (אין הרבה טיעוני נגד, מסתבר)
• שימוש בדייסה ממותקת אינו מומלץ בגלל הסכנה בהעלאת ערכי הסוכר בדם באמצעות הממתיק. גם לאכול יותר מכפות ספורות לא מומלץ.
• מי שסובל מבעיות עיכול וגסטרו עלול לחוות בעייתיות בעקבות אכילת שיבולת שועל.
לסיכום
• שיבולת שועל מומלצת לשומרים על משקלם וגם לסוכרתיים, בעיקר אם היא מחליפה פחמימות אחרות בתפריט שלכם.
• כדאי לאכול את שיבולת השועל בצירוף חלבון או שומן בריא כמו ביצים, חמאת אגוזים ויוגורט יווני. גם תוספת כפית או שתיים של אגוזים קצוצים (פקאן, לוז או שקדים) יוסיפו חלבון ושומן בריא גם יחד, גם הם יכולים לעזור באיזון רמות הסוכר בדם.
• השתמשו בשיבולת שועל בצורת הכנתה אך ללא תוספת סוכר או מלח.
• הסוכרת תוריד את רמת הכולסטרול שלכם, תעזור לכם לאזן את משקל גופכם, תגן על עורכם ותמנע סרטנים מסוגים שונים. היא באמת בריאה.
• אל תשכחו לבדוק איך עובדת שיבולת השועל על בן המשפחה הסוכרתי ועליכם, מבחינת רמת הסוכר בדם. כל מטופל מגיב אחרת למזונות שונים.
רוצים מתכונים? נו, ברור:
דייסת שיבולת שועל עם תפוחים במיקרוגל >>
מרק עגבניות ושיבולת שועל >>
פשטידת קישואים ובצל עם שיבולת שועל וקמח כוסמין מלא >>
עוגיות שיבולת שועל ופתיתי שוקולד צ’יפס מריר >>
פנקייק שיבולת שועל >>
כל המתכונית חוברו על ידי הדיאטנית שרון אלדר והם מותאמים למטופלי סוכרת ובני משפחותיהם. בתאבון!