האם אתם ובני משפחותיכם נעזרים באחים ובאחיות הסוכרת במרפאות בקהילה? אין תחליף לאיש מקצוע שמכיר אתכם בשם, שמכיר אתכם באופן אישי ואפילו את התיק הרפואי שלכם או של הקרובים אליכם. היכרות כזו חוסכת תהליכים, מגבירה את הקשר של הצוותים הרפואיים עם מטופליהם ומפחיתה את המתח והלחץ של החולה.
ב-2006 הכריז ארגון הבריאות העולמי (WHO) על מחלת הסוכרת כעל מגיפה. מחלת הסוכרת, בעיקר סוג 2, נפוצה ביותר ושכיחותה נמצאת בעלייה מתמדת בעשורים האחרונים. בשנת 1985 הוערך מספר חולי הסוכרת בני 20 ומעלה ברחבי העולם ב-30 מיליון, ב-2000 ב-170 מיליון והערכות ארגון הבריאות העולמי שהמספר יוכפל וב-2030 ויגיע ל-370 מיליון חולים. בישראל, על פי סקרי הבריאות הלאומיים, בישראל חיים בין 400-500 אלף סוכרתיים, על הטווח של טרום סוכרת וחולים, מאובחנים ושאינם מאובחנים.
גורמים יומיומיים מסכנים
הסיבה בגללה נרשמת עלייה של הסוכרתיים בעולם כולו נעוצה בעיקר בסיבות של אורח חיים שהשתנה מאד במאה השנים האחרונות: התזונה השתנתה וכך גם אורח החיים, שהפך לפעיל פחות. אותם גורמים התנהגותיים – היעדר פעילות גופנית, ישיבה ממושכת מול מסכים, עישון ותזונה עתירת פחמימות ושומנים ממזון תעשייתי, הם הגורמים לעלייה בתנגודת לאינסולין שעלולים לגרום למצב של טרום סוכרת ולבסוף לסוכרת סוג 2.
תפקידם של האחים ואחיות הסוכרת
האתגרים שעומדים בפני האחים ואחיות הסוכרת שייכים לעידן החדש הזה – מספר חולי הסוכרת הולך ועולה, יותר מקרים של סוכרת מסוג 1 (מה שנקרא 'סוכרת נעורים') אצל מבוגרים ויותר סוכרת מסוג 2 בגילאים צעירים. במקביל, נכנסים לטיפול סוגי טיפול חדשניים, המחייבים הכשרה וידע ספציפיים וגם מיומנויות טכנולוגיות ובמקביל, כניסה של טכנולוגיות טיפוליות חדשניות, שמתעדכנות תדיר.
כל אלו הביאו לעולם את התפקיד היעודי. אותן אחיות ואותם אחים אחראים לתכנון, תאום וטיפול בחולים בכל שלבי המחלה, להצגת חלופות טיפוליות בהתאמה אישית למטופל ולהפנייתו למומחים בעת הצורך. כל אלה הופכים אותם לכוח עזר לרופאות ולרופאים ולמרפאות ובתי החולים המטפלים בסוכרתיים.
"החזון של האחות המומחית בסוכרת הוא: מצוינות מקצועית, ערכית ואנושית, המתבטאת בהיבטים הבאים:
• קיום תקשורת עם החולה ומשפחתו
• תאום הטיפול של הצוות הרב מקצועי
• קידום ידע ומיומנויות בטיפול.
• השגת איזון מטבולי ואיכות חיים מיטבית לחולי הסוכרת", נכתב על הולדתו של תחום ההתמחות זה.
ואכן, מ-2006 מתקיימים קורסים על-בסיסיים בסוכרת בארץ. תכנית הלימודים מתמקדת בהקניית ידע, רכישת מיומנויות והבנה מעמיקה של המחלה ודרכי הטיפול ומניעת הסיבוכים. בוגרי ההכשרות עומדים בבחינות ממשלתיות ובהמשך, מנהלים את הטיפול בקהילה עבור המטופלים ובני משפחותיהם, כמובן.
אתגר לא פשוט
"לחיות עם סוכרת זה אתגר לא פשוט. הקשר בין איש המקצוע והמטופל יכול לעשות את ההבדל. החשיבות לשמור על רצף טיפולי ולבצע במידת הצורך התאמות של הטיפול התרופתי מחייב לפעול מהר ולהכיר את המטופל. זאת הסיבה שלמטופלים ולמשפחותיהם יש את מספר הטלפון הסלולארי שלי", מעידה לינדה פרז, אחות סוכרת בהכשרתה, רכזת תחום ומומחית קלינית לסוכרת בית החולים ברזילי, בטור שכתבה ב-ynet. "בעיניים שלי, ההתמודדות עם סוכרת היא לא נחלתו של המטופל בלבד ואני משתדלת לשמור על קשר עם כל מטופל.
"יש אוכלוסיות שיותר קשה להן לשמור על קשר עם הצוות הרפואי ואנחנו כל הזמן מנסים למצוא פתרונות. כך למשל לפני מספר חודשים פתחנו קבוצת ווטסאפ של חולים בני העדה האתיופית, שחווים קושי להתבטא בעברית. הניסיון מלמד שמטופלים מרגישים נוח יותר לשתף ולהקפיד על טיפול נכון כשמבינים אותם ומדברים איתם באותה שפה", אומרת פרז.
"בחודשים האחרונים עם התפשטות נגיף קורונה, מטופלים חששו להגיע לטיפולים ולמעקב במרכזים הרפואיים. בעקבות כך חולים רבים לא קיבלו טיפול ואצל חלקם המחלה יצאה מאיזון. גם הלחץ שנובע מחוסר הוודאות של התקופה הנוכחית גורם לאכילה רגשית שמזיקה מאוד לאיזון ערכי הסוכר של החולים. בימים האחרונים – עם החזרה של המשק לפעילות הדרגתית – מטופלים הגיעו למרפאה בבית החולים עם החמרה במצבם… יחד עם זאת, לחולה מאוזן יש סיכוי יותר טוב יותר להחלים מהנגיף בהשוואה לחולה שערכי הסוכר שלו אינם מאוזנים", היא אומרת.
אם אתם בני משפחה בה יש סוכרת מסוג 2 ובין אם אתם בעצמכם מתמודדים עם סוכרת, ועד היום לא נעזרתם במלוא הכוח הרפואי העומד לרשותכם, זה הזמן להתעדכן וליצור קשר עם מי שיכול לעזור בתוך הקהילה להגיע לאיזון ובריאות מקסימלית.
מקורות לכתבה:
אתר ויקירפואה ו-ynet.