טרום סוכרתיים הם אלה שרמת הסוכר בדם שלהם גבוהה מהרגיל אבל לא גבוהה מדי כדי להחשב חולה בסוכרת מסוג 2.
הסיבה לטרום סוכרתיות אינה ברורה עד הסוף אבל יש לה קשר להתנגדות הגוף לאינסולין, שמשמעותו היא שתאי הגוף מפסיקים להגיב להורמון האינסולין. במצב רגיל, הלבלב מייצר אינסולין שמאפשר לסוכר להיכנס לתאים. כשאין תפקוד ראוי, הסוכר נכנס לזרם הדם כשאין מה ששולט בו ומכאן המצב עלול להתדרדר לסוכרת מסוג 2.
לחלק מהטרום סוכרתיים אין כלל סימפטומים לכך ורק בדיקת דם פשוטה יכולה לזהות את המצב. הסימנים המזהים: בדיקת פלזמה עם תוצאות של 100-125 וגם בדיקות A1C לאורך זמן שמצביעות על 5.7-6.4 אחוזים, עלולה להצביע על טרום סוכר.

גם האיבחון על טרום סוכרתיות, לא מצביע בהכרח על התפתחות סוכרת מסוג 2 והבשורה היא שניתן למנוע את את התדרדרות המצב בעזרת שינויים לא מסובכים באורח החיים:
- אכילה "נקייה" – הימנעות מאכילת אוכל מעובד ככל שניתן משום שזה, בדרך כלל עתיר בשומנים, קלוריות וסוכר ומכיל מעט מאד ערכים תזונתיים. גם תזונה עתירת בשר בקר מסוכנת. אכילה נקייה עשויה לעזור בשימור המצב והיא כוללת מזון דל קלוריות ודל שומנים.
מה כדאי? פירות, ירקות, בשר דל שומן, דגנים מלאים, שמנים בריאים (כמו אבוקדו, טחינה, דגים וכדומה).
- פעילות גופנית קבועה – התרומה של ספורט אינה רק לשריפת אנרגיה ולשיפור המצב הנפשי, היא גם תורמת להורדת הסוכר בדם על ידי העלאת רגישות האינסולין בתאי ההגוף.
על פי האגודה האמריקאית לסוכרת, כושר גופני עשוי להוריד את רמת הסוכר בדם ל-24 השעות שאחרי האימון.
עדיין לא מתאמנים? התחילו לאט, ב-15-20 דקות אימון ואחר כך הגבירו את הרמה והמאמץ בכל כמה ימים. המטרה היא להגיע לאימון של 30-60 דקות לפחות, 5 ימים בשבוע. אפשר לעשות את זה בהליכה, ריצה, דיווש, שחיה, פעילות אירובית, קבוצות משחק ועוד. - הפחתת משקל יתר – על ידי תזונה וספורט. הפחתה של 5-10% משומן הגוף, עשויה להפחית גם את רמת הסוכר בדם.
הפחתת היקפי מותניים – נמצא שמותניים רחבות ושמנות, מצביעות על טרום סוכרתיות. כדאי להתייעץ בכך אצל מאמן בחדר הכושר או אצל מאמן אישי.
גם תזונה מרובת סיבים עשויה לעזור בכך וגם לפזר את האוכל למנות קטנות לאורך כל היום.
- הפסקת עישון – עישון מעלה סיכון למחלות לב וסרטן ריאות אבל הוא גם מעלה את הסיכוי לפעילות אינסולין לא סדירה, טרום סוכרתיות וסוכרת מסוג 2.
אפשר להיעזר בסדנאות קופות החולים, מדבקות ניקוטין, תרופות במרשם רופא וכל שיטה אפקטיבית ובריאה אחרת. - המנעות מפחמימות מסוימות – יש להעדיף פחמימות שמגיעות מירקות, דגנים מלאים, קטניות. אלה עשירים בסיבים תזונתיים ומגבירים את תחושת השובע לאורך זמן. אלה עוזרים בכניסת סוכרים מתונה לתאי הגוף.
יש להימנע מצריכה של מזונות שמעלים את רמת הסוכר לדם מהר: ממתקים, יוגורט, דבש, מיצים, פירות מסויימים.
יש למתן צריכת מזונות מסוימים כמו: אורז לבן, לחם לבן, בצק פיצה, דגני בוקר, מאפים ופסטה. - טיפול בדום נשימתי – דום נשימתי מקושר להתנגדות לאינסולין. כשהנשימה נפסקת שוב ושוב היא מפריעה למנוחה הדחופה של שרירי הגרון.
איך תדעו אם אתם סובלים מדום נשימתי? נחירות רמות, מחסור באוויר בזמן שינה, תחושת חנק בשינה, כאבי ראש בקימה, שינה הכרחית בשעות היום. כל אלה עלולים להוות סימן. ניתן לטפל בזה באמצעים חיצוניים שונים ורצוי להתייעץ עם רופא בהקדם. - שתית מים מרובה – דרך מצויינת להחזיר את המצב הטרום סוכרתי לאחור. מים מרובים עוזרים לשמור על רמת הסוכר בדם ובכלל, מים יחליפו צורך במשקאות עתירי סוכר.
- עבודה עם דיאטנית/ דיאטן מתמחה בתזונה – עצות אינן תחליף להתייעצות מקצועית, מוכחת ורבת ניסיון. זו דרך מקצועית מצוינת להנחיל אורחות חיים בריאים ולא רק טיפול נקודתי, שמותאם לכל אדם בנפרד ובאופן אישי.
כמובן, שבכל עניין, מומלץ להתייעץ, בראש ובראשונה, עם רופא. מומלץ לעשות את זה אם חשים שיש: השתנה מוגברת, רעב מוגבר, ראיה מטושטשת, עייפות או צמא מוגבר.