ישראל היא מדינה קטנה יחסית. כשנספרים בה כחצי מיליון סוכרתיים, מובן מדוע יש לתת התייחסות מיוחדת ולהיערך באופן מתאים, מבחינה מערכתית, להתמודדות עם המחלה ועם מניעת התדרדרותה.
בשנת 2014 הוקם במרכז הלאומי לבקרת מחלות, שבמשרד הבריאות, הרישום הלאומי לסוכרת. "המטרה העיקרית של הרישום היא להעריך את מצב התחלואה בסוכרת בישראל, וזאת כדי לאפשר תכנון שירותי בריאות ובניית תוכניות למניעת המחלה וסיבוכיה באוכלוסייה", נכתב באתר משרד הבריאות, שגייס את כל קופות החולים לשתף פעולה עם הרישום.
לטובת הרישום, הוגדרו חולי הסוכרת בהתאמה לתכנית מדדי האיכות לרפואה בקהילה. "חולה סוכרת" הוגדר כמטופל שעונה על אחד או יותר מהקריטריונים הבאים:
- מטופל שיש לו בדיקה אחת לפחות של המוגלובין מסוכרר (HbA1c) מעל 6.5% בשנה האחרונה.
- מטופל שרכש לפחות 3 מרשמים של תרופות לטיפול בסוכרת, בחודשים שונים, בשנה האחרונה.
- מטופל שרמת הגלוקוז שנמדדה בדמו שווה או גבוהה מ-200 מ"ג/ד"ל ומעלה בשתי בדיקות בהפרש חודש לפחות בשנה האחרונה.
ברישום האחרון ב-2016 דווחו לרישום הלאומי בישראל 507,349 חולי סוכרת בני שנתיים ומעלה, שהם 6.2% מהאוכלוסייה. מדובר בסוכרת מסוג 1 ומסוג 2 אבל אם בקרב בני 21 ומעלה, נמצאה סוכרת ב-9.4% הרי שבקרב בני 65 ומעלה, נמצאה סוכרת ב-29.7%.
% סוכרת לפי מין וגיל
להלן כמה נתונים בעלי עניין שנמצאו ברישום מ-2016, הנוגעים לסגנון חיים (בדו"ח הרישום התייחסות לשימוש התרופתי ולטיפולים, באופן סטטיסטי, של הסוכרתיים):
- ישראל נמצאת מעט מתחת לממוצע הסוכרת כפי שנרשם באיחוד האירופי כולו.
% חולי הסוכרת בישראל ביחס למדינות האיחוד האירופי - פעמים רבות, השמנה היא גורם מנבא סוכרת. בנשים בנות 35 עד 74 השיעורים עולים על 50% ובכל הגילאים השיעורים בנשים גבוהים בהשוואה לגברים.
% שיעורי ההשמנה בהשוואה בין סוכרתיים לכלל האוכלוסיה
% שיעורי השמנת יתר לפי גיל ומין - תפקוד כלייתי בעייתי בקרב סוכרתיים – ב-2016 לכ-6.19% מחולי הסוכרת בגילאי 21 ומעלה היה תפקוד כלייתי ירוד. בקבוצת הגיל 75-84, תפקוד כלייתי ירוד נמצא בקרב 3.3%.
אצל המטופלים בדיאליזה 82% היו מטופלים בסוכרת. - רטינופתיה ועיוורון – מתוך 349,507 חולי הסוכרת המדווחים לרשם בשנת 2016 1.3% נמצאו זכאים לתעודות עיוור, אצל 26% מהם סוכרת היוותה את הסיבה לעיוורון.
ברישום אין התייחסות למחלות אחרות כמו מחלות לב, כלי דם ושבץ מוחי המגיעות, פעמים רבות, יחד וכתוצאה מסוכרת וכמו כן למחלות אחרות הנלוות אליה ועל כך נרחיב כאן בעתיד.
מתוך אתר משרד הבריאות
מצגת משרד הבריאות על רישום סוכרת משנת 2016