
נתחיל בשאלה כללית: האם סוכרתיים יכולים לאכול גבינה? ברוב המקרים – כן ואף יותר מכך, גבינות עתירות בסידן בריאות וטעימות, למחבבים. למרות ההמלצה הכללית, יש כמה כללי זהירות שעל מטופלי סוכרת לקחת בחשבון כשהם נגשים לתפריט גבינות.
גבינה עשויה לאזן את רמות הסוכר
מטופלי סוכרת מתחשבים רבות בערכים הגליקמיים של מזונות שונים. ערכים אלה מציינים את המהירות בה מפרק הגוף את הסוכר היוצא אל מחזור הדם. המדד הגליקמי מדרג את מהירות הפירוק והעליה של הסוכר בדם בסקאלת ערכים שבין 0 ל- 100 נקודות.
ראשית, כדאי לציין שגבינות כמעט ואינן מכילות כלל פחמימות ולכן המדד הגליקמי שלהן נמוך מאד. למרות כל זה, יש גבינות שמכילות מעט מאד פחמימות. מומלץ לבדוק את תכולת הפחמימות המצוינות על הגבינות לפני הקניות. שימו לב, אין לזה כל קשר לכמות השומן בגבינה.

גבינה עשירה בחלבון
רוב הגבינות עשירות בחלבון, שמסייע רבות לאיזון רמות הסוכר בדם, בעיקר אחרי אכילת פחמימות.
לחלבון יתרונות רבים כי אכילה בארוחה של פחמימות וחלבונים יחד, מאיטה את פירוק הסוכר בדם ומכך, ממתנת את עליית ערכי הסוכר. לחלבון יש גם יתרונות בכך שאכילה שלו ממלאת את הסועד לזמן ארוך יותר ודוחה את תחושת הרעב.
גבינה עשויה לעכב התפתחותה של סוכרת מסוג 2
מחקר אחד לפחות מראה שגבינה עשויה להוריד את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2 מלכתחילה. המחקר, מ-2012, מצא שאכילה של כ-50 גרם גבינה ביום מפחיתה את הסיכוי לפתח סוכרת ב-12%.
יחד עם זאת, נתונים אלה נכונים רק למדינות מסוימות והחוקרים טוענים שדרוש עוד מחקר לשם כך.

סיכונים בגבינה
למרות כל היתרונות יש כמה סימנים פחות מיטיבים בגבינות וחייבים להזכיר גם אותם:
% השומן והקלוריות ברוב הגבינות – גבוה. בעוד הגבינה טובה להורדת רמת הסוכר בדם, השומן מן החי קצת פחות בריא. רצוי להחליף אותו בשמנים צמחיים, אגוזים, נבטים, אבוקדו וגם דגים.
רצוי וכדאי לאכול גבינה בכל מקרה. משרד החקלאות האמריקאי (USDA) ממליץ שעד 10% מתכולת הקלוריות היומית תגיע מתוצרי חלב. אין לשכוח גם שרבות מהגבינות עתירות בקלוריות ולכן מתינות בצריכה התזונתית או חלופות ממועטות קלוריות הן מחויבות המציאות.
אלרגיות או אי סבילות ללקטוז
לא לכולם מוצרי חלב טובים לעיכול. רבים אלרגיים או בעלי אי סבילות למוצרי חלב ואלה יכולים להחליף את מקומן של הגבינות באגוזים, שיחליפו ואף יעלו על ערכיה התזונתיים של הגבינה. יש גם גבינות ללא לקטוז וגבינות טבעוניות אבל לא בטוח שלאלה יש חלבון באותה כמות, אם בכלל.
סידן
מטופלי סוכרת צריכים למתן צריכת סידן משום שהוא עלול להעלות את רמות לחץ הדם וליצר בעיות בכל הדם. בחלק מהגבינות אחוזי סידן גבוהים. למשל, מוצרלה היא דלה בסידן בעוד גבינת פטה עתירה בסידן. תבדקו את התוויות ובחרו את אלה עם כמות הסידן הנמוכה יותר.
משרד החקלאות האמריקאי ממליץ למבוגרים מעל גיל 13 לאכול עד 2,300 מיליגרם סידן ביום.
איך לאכול גבינה?
כדאי להעדיף גבינות דלות שומן, עם רמת סידן נמוכה ותכולת חלבון גבוהה ככל האפשר. העדיפו לוותר על גבינות מעובדות, עתירות שומן וסידן (גבינת פטה וגבינת אדם, למשל) והעדיפו למשל מוצרלה ואמנטל, להן פחות סידן ושומן.
נסו לשלב גבינה, לה אין השפעה על רמת הסוכר שתצרכו עם מה שינטרל אותה, למשל, אכלו תפוח עם גבינה או פיצה מקמח מלא עם ירקות טריים ומוצרלה וכדומה.
