
ישראל מדינה עתירת שמש. כתוצאה מכך, הליכה ברחוב, ליד הירקן, היא תענוג משכר של טעמים, צבעים וריחות. עבור מטופלי סוכרת ובכלל, עומדת אזהרה קבועה, שמזהירה מסכנת אכילת פירות בכמות גבוהה אבל מחקר תצפית, שנעשה לאחרונה, מצא שאכילה קבועה של פירות שלמים (לא מיץ פירות) עשויה להפחית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. לא מדובר, כמובן, באכילה חסרת רסן אבל מחקר שנעשה לאחרונה באוסטרליה, על אלפי בני אדם, מצא ממצאים ששוה להקשיב להם. החוקרים מצאו קשר בין אכילה מתונה עד גבוהה של פירות על בסיס קבוע להפחתה של הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2.
המחקר שהופיע ב- Journal of Clinical Endocrinology & Metabolis (המחקר כאן >>), מצא עוד שאכילה מוגברת של פירות הראתה גם רמות סבילות טובות לגלוקוז ורגישות לאינסולין, המשויכים לערכים קריטיים במדידת סוכרת סוג 2.
החוקרים בדקו במחקר זה את תפקיד הפירות במניעת סוכרת מסוג 2. הם בדקו נתונים מ'הסוכנות האוסטרלית לסוכרת, השמנה וסגנון חיים'. של 11,247 בני אדם שענו על שאלונים רלוונטיים בין השנים 1999-2000 והשוו את הנתונים לשאלונים שאותם אנשים מילאו שוב ב-2004-2005 ושוב ב-2011-2012.

הם הורידו מהמחקר שאלונים בהם לא נענו כל השאלות על מזון, של אלה המטופלים בסוכרת ואל של נשים בהריון ונותרו עם נתונים של 7,675 משתתפים.
החוקרים עקבו כמה פירות הם צרכו, איזה פירות אכלו וכמה מיץ פרי הם שתו. אחר כך עקבו כמה מהנבדקים פיתחו סוכרת מסוג 2 בין השנים בהן נלקחו השאלונים וכמה פיתחו סימנים ביולוגיים הקשורים לסוכרת סוג 2.
החוקרים מצאו קשר בין צריכת פירות גבוהה וסיכון נמוך ללקות בסוכרת סוג 2. הם גם גילו קשר בין צריכת פירות גבוהה וערכים טובים יותר של רגישות לאינסולין וסבילות לסוכר.
"מצאנו שאלה שצרכו כ-2 מנות של פרי ביום הקטינו את הסיכוי ללקות בסוכרת סוג 2 ב-36% מול אלה שצרכו פחות מחצי מנת פרי ביום", אמרה ד"ר ניקולה בונדונו ממכון המחקר ע"ש אידית קואן לחקר התזונה בפרת', באוסטרליה. "לא ראינו את אותן התוצאות עבור מי ששתה מיץ פירות", היא הוסיפה. ד"ר בונדונו וצוותה הדגישו את הקשר בין סוכרת סוג 2 ומיעוט סיבים תזונתיים בתזונה והעלו סברה שזו הסיבה בגללה מיץ פירות מעלה את הסיכון לסוכרת סוג 2 משום שבהכנת המיץ, נעלמים רוב הסיבים התזונתיים בפרי.
צוות החוקרים אמרו שיש צורך בעוד בדיקות אבל ציינו גם שרוב הפירות הם בעלי ערכים גליקמיים נמוכים, עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים, שהם גורמים מיטיבים לסוכרת מלכתחילה.

מוזמנים להתייעץ יחד עם בני המשפחה אצל תזונאי/ת מוסמך/ מוסמכת ולהרכיב יחד את מנת הפרי המתאימה למטופלי הסוכרת ובכלל.